V červnu jsme se v rámci veletrhu Victam FVG Select 2017 zúčastnili odborné konference Victam Feed Processing, která byla zaměřena na zpracování krmiv, optimalizaci procesu a hledání nových zdrojů bílkovin. Jedním z hlavních předpokladů, které na konferenci zazněly je, že do roku 2050 vzroste poptávka po živočišných bílkovinách o 50 % a spotřeba kalorií v potravě o 70 %. Pro uspokojení této poptávky je několik cest, jak zvýšit produkci živočišných bílkovin, tak aby byl minimalizován environmentální dopad takovéhoto navýšení produkce. Cesty se hledají v těchto směrech:
Přínos společnosti Farmet k trvale udržitelné produkci krmiv je v oblasti optimalizace procesu z hlediska energetické náročnosti a kvality výstupního produktu, kdy v rámci VaV právě tyto otázky řešíme ve vlastním oddělení VaV a ve spolupráci s universitami a výzkumnými institucemi. Právě budování vlastního know-how a propojení společnosti s akademickou sférou je důležité pro další rozvoj a úspěch v tomto oboru. V současnosti pracujeme na systému rekuperace energií v technologiích extruze a nyní nabízíme tento systém pro technologii zpracování sóji. Systém rekuperace umožňuje výrazné snížení provozních nákladů technologie a zvýšit výkonnost linky. Dále společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze pracujeme na metodách optimalizace procesu extruze, které by byly lehce přenositelné a použitelné v praxi. Oba předměty zájmu VaV společnosti Farmet jsou velice aktuální nejen z hlediska přínosu pro zákazníky, ale i v oblasti trvale udržitelné produkce krmiv.