Deacidifikace

Cílem deacidifikace je odstranění látek, které jsou nositeli nežádoucí vůně a chuti a jsou přirozenou součástí surových olejů. Tyto sloučeniny též s rostoucí teplotou těkají (destilují se), následně kondenzují a způsobují znečištění okolních prostor (nejčastěji stěn kuchyní).  Tyto látky lze odstranit v destilačních kolonách.

Popis technologie

Poslední krok procesu rafinace je odkyselení oleje a zbavení oleje zbývajících těkavých látek pomocí vakuové destilace. Olej je nejprve zahříván ve vstupním rekuperačním a ohřívacím výměníku a následně vstřikován tryskami do vakuové destilační kolony. Zde je olej v několika patrech stripován parou, nežádoucí látky jsou destilovány, následně zkapalněny v kondenzátoru a svedeny do zásobní nádrže. Z kolony je čistý olej čerpán do velkoplošného rekuperačního ekonomizéru, kde je vstupní olej ohříván výstupním olejem a zároveň parou. Olej je po deodorizaci plně neutrální, bez příchuti a pachu po výchozí surovině.

Příslušenství

Společnost Farmet nabízí volitelné příslušenství, které je schopné uspokojit potřeby nejnáročnějších zákazníků. Avšak nejvhodnějším řešením je dodávka kompletního řešení na klíč, jedině takto je zaručeno technicky i ekonomicky optimalizované řešení dle Vašich požadavků včetně automatizace celého procesu.

Technologie deacidifikace zajistí oleji tzv. neutrální chuť a vůni. Pomocí vysoké teploty a procesu destilace lze dosáhnout nulového obsahu vlhkosti, do 0,1% obsahu volných mastných kyselin (FFA) a neutrální chuti, resp. stavu, kdy olej není cítit výchozí surovinou. Kapacitu technologie lze volit od 10 t za den.